Pomodoro Tekniği

Pomodoro Tekniği

Beyin araştırmacıları, verimli çalışma için, kesintisiz 25 dakika süren yoğun bir konsantrasyonun, maksimum odaklanma sağlayacağı konusunda neredeyse hem fikir.

Konsantrasyon, kişiden kişiye değişmekle birlikte, insan beyninin bir konu üzerinde yoğunlaşması ve derinleşmesi için kesintisiz 25 dakikanın öğrenmede etkili olduğu ifade ediliyor.

Bunun için geliştirilmiş bir teknik var: Pomodoro tekniği.

Bu tekniğin en önemli özelliği, süre ölçer kullanması.

İtalyanca “domates” anlamına gelen “Pomodoro”, ismini, domates şeklinde olan ve domates yapımında kullanılan süre ölçerlerden almış.

Pomodoro Tekniği

Pomodoro Tekniği nasıl işler?

  1. İşe ayırdığınız zamanı kesintisiz 25 dakikalık bölümlere ayırın (dikkatinizi bozacak hiçbir şey olmamalı)
  2. Her 25 dakikanın sonunda 5 dakikalık mola verin.
  3. Dört “Pomodoro” bölümünü (Kesintisiz 25 dakika) tamamladıktan sonra, 15 dakika sürecek daha uzun bir mola verebilirsiniz.
  4. Çalışmaya aynı konsantrasyonla devam edebilirsiniz.

Çalışma molalarında ne yapmalı ne yapmamalı?

  • TV, YouTube, dizi film izlemek, bilgisayarda oyun oynamak, sosyal medyada olmak vb. akan görüntüleri izlemek zamanı kontrol etmeyi zorlaştırır. Bu yüzden, mola için doğru seçimler değildir.
  • Telefonla sohbet etmek mola için risklidir. Çünkü karşınızdaki insanla koyu bir sohbete dalmak her an mümkündür.
  • Müzik dinlemek, dans etmek, beden hareketleri, nefes egzersizleri vb. çalışmalar kişiyi şarj eder.

Masa başında zihinsel yoğunlukta çalışanlar için bedensel egzersizler yapmak denge sağlar. Beden-zihin bütün olduğu için zihinsel çalışmanın hemen ardından bedensel egzersizin gelmesi bir ihtiyacın giderilmesidir.

 Pomodoro Tekniği Herkes İçin İşler mi?

  • Bazı insanlar öyle derin bir konsantrasyon içinde olurlar ki, zamanı ve mekânı unuturlar. Bu durumda zaten odaklanma, konsantrasyon, kendini yönetme, performans, öz disiplin, öz motivasyon konusunda çok iyidirler. Üretkenlik için, çalışma verimliliği için saatle çalışmaya ihtiyaçları yoktur. Çalışma performansları kesintiye uğramaması için Pomodoro tekniği gibi uygulamalar çalışmalarını engelleyebilir. Odaklanma, konsantrasyon alışkanlığına sahip insanların kendi çalışma alışkanlıkları ile devam etmeleri kaçınılmaz olacaktır.

Pomodoro Tekniği, Sürdürebilirlik İçin Güçlü Sorular:

Koçluk süreçlerinde öğrencilerin verimli çalışma alışkanlıkları, konsantrasyon, öz motivasyon konularında çalışırız. Pomodoro tekniği ile çalışan öğrencilerden olumlu geri bildirimler aldığımızı, bu tekniğin öz disiplin, motivasyon, planlama, plana uyma konusunda destekleyici bir etki oluşturduğunu söylememiz mümkün.

  • Bununla birlikte, öğrenci ya da yetişkin, öğrenme deneyimi, çalışma alışkanlığı herkes için farklıdır. Pomodoro tekniğini çalıştığınız kişilere anlatın, bu çalışmayı bir haftalık süreçte deneyimlemeleri konusunda destekleyin; bir haftanın sonunda geri bildirim alın.

Şu soruları sorarak geri bildirim alabilirsiniz:

  • Neler yolunda gidiyor? Bu metot ile çalışmanın faydaları neler oldu?
  • Bu metotla çalışmanın olumsuzlukları var mıydı; varsa nelerdi?
  • Bu metotla çalışmanın en iyi tarafı ne?
  • En zorlayıcı tarafı ne?
  • Süreci yönetmek konusunda nelere ihtiyaç var?
  • Bu metottan ilham alarak kendi metodunu tasarlayacak olsaydın bunu ne şekilde yapardın? Süre ne olurdu?
  • Pomodoro tekniği (ya da senin geliştirdiğin metot) sürdürülebilir şekilde devam etmesi için neler farklı olmalı? Neler mevcut halini korumalı?

*********

Pomodoro Tekniği Hakkında Kitap:

https://www.trendyol.com/buzdagi-yayinevi/pomodoro-teknigi-hayat-kurtaran-zaman-yonetimi-sistemi-francesco-cirillo-p-5860302

Koçluk araçlarıyla ilgili diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için ABONE OL